Limited Time Offer: Get 2 Months of ABCmouse.com for only $5!

Chapter 2 Exam Review

Ecology Chapter 2 Exam Review
 
Modified True/False
Indicate whether the statement is true or false.  If false, change the identified word or phrase to make the statement true.
 
____          1.         Environmental factors in an ecosystem include nonliving, or abiotic, factors. _________________________
 
____          2.         Air is composed mostly of carbon dioxide. _________________________
 
____          3.         Water is the main ingredient in cell fluids. _________________________
 
____          4.         Heat energy and light energy determine latitude. _________________________
 
____          5.         A higher elevation causes temperature to increase. _________________________
 
____          6.         The motion of air causes currents. _________________________
 
____          7.         Earth’s biosphere contains varying amounts of water, carbon, nitrogen, oxygen, and other minerals. _________________________
 
____          8.         The term biotic means “of the earth”. _________________________
 
____          9.         Nitrogen, as it is found in the air, can be used by plants and animals. _________________________
 
____          10.       Production of food from chemicals is called photosynthesis. _________________________
 
Multiple Choice
Identify the choice that best completes the statement or answers the question.
 
____          11.       Which of the following is a biotic factor?
a.
sunlight
c.
water
b.
worms
d.
climate
 
 
____          12.       Which process uses oxygen in plants, algae, and animals?
a.
transpiration
c.
chemosynthesis
b.
photosynthesis
d.
respiration
 
 
____          13.       Decaying matter found in soil is called ____.
a.
humus
c.
latitude
b.
consumer
d.
elevation
 
 
____          14.       During photosynthesis, light energy becomes ____ energy.
a.
soil life
c.
mechanical
b.
chemical
d.
pyramid
 
 
____          15.       Nitrogen is a necessary ingredient of ____.
a.
white blood cells
c.
fats
b.
carbohydrates
d.
proteins
 
 
____          16.       Which of the following eats consumers?
a.
carnivore
c.
bacteria
b.
herbivore
d.
fungi
 
 
____          17.       Nitrogen in the soil is used by ____.
a.
plants
c.
both a and b
b.
animals
d.
neither a nor b
 
 
____          18.       The chemical energy in sugar molecules can be stored or used in which of the following?
a.
carbohydrates
c.
proteins
b.
fats
d.
all of the above
 
 
____          19.       Which is a model of feeding relationships?
a.
protein building
c.
food web
b.
food map
d.
sugar molecules
 
 
____          20.       As you move upward, from level to level, in an energy pyramid, energy ____.
a.
decreases
c.
stays at the same level
b.
increases
d.
is destroyed
 
 
Matching
 
Match the environmental factor with its classification, abiotic or biotic.
a.
abiotic
b.
biotic
 
 
____          21.       sunlight
 
____          22.       mammals
 
____          23.       water
 
____          24.       soil
 
____          25.       temperature
 
____          26.       bacteria
 
____          27.       fungi
 
____          28.       air
 
____          29.       humus
 
____          30.       climate
 
Completion
Complete each statement.
 
      31.       ____________________ factors are nonliving.
 
      32.       Carbon dioxide is used by plants for _________________________.
 
      33.       ____________________ are not capable of photosynthesis.
 
      34.       Average weather conditions over time are called ____________________.
 
      35.       Respiration ____________________ oxygen and ____________________ carbon dioxide.
 
      36.       Nitrogen fixation is performed by ____________________.
 
      37.       The bottom layer of an energy pyramid represents ____________________, the first feeding level.
 
      38.       Energy is not recycled, but is ____________________ from one form to another.
 
      39.       In a food chain, the lowest level of consumers eat ____________________.
 
      40.       Overlapping food chains make a food ____________________.

 
Ecology Chapter 2 Exam Review
Answer Section
 
MODIFIED TRUE/FALSE
 
     1.                   ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     B
OBJ:                   1/1
 
     2.                   ANS:  F, nitrogen
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               2/1
 
     3.                   ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     B
OBJ:                   1/1
 
     4.                   ANS:  F, temperature
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               3/1
 
     5.                   ANS:  F, decrease
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               3/1
 
     6.                   ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     B
OBJ:                   3/1
 
     7.                   ANS:  F, fixed
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               1/1
 
     8.                   ANS:  F, “living”
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               1/1
 
     9.                   ANS:  F, soil
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               6/2
 
     10.                 ANS:  F, chemosynthesis
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               7/3
 
MULTIPLE CHOICE
 
     11.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     12.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     13.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     14.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    7/3
 
     15.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    6/2
 
     16.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    8/3
 
     17.                 ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    6/2
 
     18.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    7/3
 
     19.                 ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    8/3
 
     20.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    9/3
 
MATCHING
 
     21.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     22.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     23.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     24.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     25.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     26.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     27.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     28.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     29.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
     30.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    B         OBJ:    1/1
 
COMPLETION
 
     31.                 ANS:  Abiotic
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               1/1
 
     32.                 ANS:  photosynthesis
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               7/3
 
     33.                 ANS:  Consumers
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               7/3
 
     34.                 ANS:  climate
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               3/1
 
     35.                 ANS:  uses, releases
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               5/2
 
     36.                 ANS:  
bacteria
lightning
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               6/2
 
     37.                 ANS:  producers
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               9/3
 
     38.                 ANS:  converted
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               8/3
 
     39.                 ANS:  producers
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               8/3
 
     40.                 ANS:  web
 
PTS:                    1         DIF:               B        OBJ:               8/3
Get 2 Months for $5!