Limited Time Offer: Get 2 Months of ABCmouse.com for only $5!

Chapter 5 & 6 Review

Honors Physical Science Chapter 5 & 6 Exam Review
 
True/False
Indicate whether the statement is true or false.
 
____ 1.         Energy doesn't have to involve motion.
 
____ 2.         Energy is the ability to cause change.
 
____ 3.         Energy is measured in joules.
 
____ 4.         When you ride a playground swing, your potential energy is greatest at the highest point.
 
____ 5.         Chemical energy travels from the Sun to Earth and is transformed into light energy by plants.
 
____ 6.         As mass decreases, kinetic energy increases.
 
____ 7.         Lowering an object decreases its potential energy.
 
____ 8.         In a car engine, burning fuel produces heat, which causes gases to expand, producing kinetic energy.
 
____ 9.         The sum of potential and kinetic energy in a system is called the total energy.
 
____ 10.       As an object falls its potential energy is lost to the air around it.
 
____ 11.       Carbohydrates and fats provide our bodies with energy in the form of calories.
 
____ 12.       Energy from the Sun and energy from food are just different forms of the same thing.
 
____ 13.       When a machine is used to do work, the force applied by the machine is called the effort force.
 
____ 14.       Under certain conditions, it is possible to get more work out of a machine than you put into it.
 
____ 15.       Some machines don't multiply the force that is applied to them.
 
____ 16.       Examples of all three classes of levers are found in the human body.
 
____ 17.       In order for work to be done on a object, the object must move.
 
Modified True/False
Indicate whether the statement is true or false.  If false, change the identified word or phrase to make the statement true.
 
____ 18.       Energy in the form of motion is potential energy. _________________________
 
____ 19.       According to the law of conservation of energy, mechanical energy can be changed to heat energy. _________________________
 
____ 20.       A rock at the edge of a cliff has kinetic energy because of its position. _________________________
 
____ 21.       When you put on the brakes of a bicycle, friction causes some of the mechanical energy to change to thermal energy. _________________________
 
____ 22.       According to the law of conservation of energy, energy can be created or destroyed. _________________________
 
____ 23.       Energy that is stored is kinetic energy. _________________________
 
____ 24.       Energy stored in food you eat is chemical potential energy. _________________________
 
____ 25.       Elastic energy is the total potential and kinetic energy in a system. _________________________
 
____ 26.       Energy is measured in joules. _________________________
 
____ 27.       Compression energy is stored in a stretched rubber band. _________________________
 
____ 28.       A book sitting on a shelf has gravitational potential energy. _________________________
 
____ 29.       Power is work done over a distance. _________________________
 
Multiple Choice
Identify the choice that best completes the statement or answers the question.
 
____ 30.       The kinetic energy of an object increases as its ____ increases.
a.
gravitational energy
c.
specific heat
b.
potential energy
d.
velocity
 
 
____ 31.       Increasing the speed of an object ____ its potential energy.
a.
does not affect
c.
decreases
b.
increases
d.
changes
 
 
____ 32.       The SI unit for energy is the ____.
a.
calorie
c.
meter per second
b.
joule
d.
kilogram
 
 
____ 33.       You can calculate kinetic energy by using the equation ____.
a.
KE (J) = m (kg) ´ 9.8 m/s2 ´ h (m)
c.
KE (J) = 1/2 m (kg) ´ v2 (m2/s2)
b.
KE (J) = w (m) ´ h (m)
d.
KE (J) = 9.8 m/s2 ´ 1/2 m (kg)
 
 
____ 34.       You can calculate gravitational potential energy by using the equation ____.
a.
GPE (J) = 1/2m (kg) ´ 1/2h (m)
c.
GPE (J) = h (m) ´ 9.8 m/s2
b.
GPE (J) = m (kg) ´ 9.8 m/s2 ´ h (m)
d.
GPE (J) = 1/2h (m) ´ w (m)
 
 
____ 35.       Which of the following devices does not make use of electrical energy?
a.
upright piano
c.
toaster
b.
radio
d.
digital camera
 
 
____ 36.       A bus engine transfers chemical potential energy into ____ so that the bus moves.
a.
thermal energy
c.
electrical energy
b.
gravitational potential energy
d.
kinetic energy
 
 
____ 37.       In a nuclear fusion reaction, mass is transformed into ____.
a.
matter
c.
energy
b.
nuclei
d.
light
 
 
____ 38.       According to the law of conservation of energy, the total amount of energy in the universe ____.
a.
remains constant
c.
increases
b.
changes constantly
d.
decreases
 
 
____ 39.       The unit of power is the ____.
a.
joule
c.
m/s
b.
watt
d.
second
 
 
Completion
Complete each statement.
 
         40.       If an object has energy, this means that the object has the ability to cause ____________________.
 
         41.       If you double the velocity of an object, you increase its kinetic energy by a factor of ____________________.
 
         42.       Stored energy is called ____________________ energy.
 
         43.       A fire warms you by transferring ____________________ energy.
 
         44.       On a swing your potential and kinetic energies change, but your ____________________ energy does not.
 
         45.       According to the law of conservation of energy, energy can change ____________________, but it cannot be created or destroyed under ordinary conditions.
 
         46.       When you move your hand or foot, your body has converted potential energy into ____________________ energy.
 
         47.       You can determine how much energy various foods can give you by checking their ____________________ content.
 
         48.       Work, like energy, is measured in ____________________.
 
Problem
 
         49.       An 18-kg bicycle carrying a 62-kg girl is traveling at a speed of 7 m/s. What is the kinetic energy of the girl and bicycle?
 
         50.       A 20-kg bicycle carrying a 50-kg girl is traveling at a speed of 8 m/s. What is the kinetic energy of the girl and bicycle?
 
         51.       A 70-kg boy is sitting 3 m from the ground in a tree. What is his gravitational potential energy?
 
         52.       A 90-kg ceiling light is suspended 4 m above the floor. What is its gravitational potential energy?
 

 
Honors Physical Science Chapter 5 & 6 Exam Review
Answer Section
 
TRUE/FALSE
 
        1.                   ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        2.                   ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        3.                   ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.3 CS3.1
 
        4.                   ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        5.                   ANS:  F                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        6.                   ANS:  F                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        7.                   ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        8.                   ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        9.                   ANS:  F                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        10.                 ANS:  F                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        11.                 ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        12.                 ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.2
 
        13.                 ANS:  F                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/1      STA:              PS1.2 CS2.1
 
        14.                 ANS:  F                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/1      STA:              PS1.2 CS2.1
 
        15.                 ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/1      STA:              PS1.2 CS2.1
 
        16.                 ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge II
OBJ:                      3/1      STA:              PS1.2 CS2.1
 
        17.                 ANS:  T                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS2.1
 
MODIFIED TRUE/FALSE
 
        18.                 ANS:  F, kinetic
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/3
STA:                      PS1.1 CS3.1
 
        19.                 ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/3      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        20.                 ANS:  F, potential
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                      PS1.1 CS3.1
 
        21.                 ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/1      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        22.                 ANS:  F, cannot
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/3
STA:                      PS1.1 CS3.1
 
        23.                 ANS:  F, potential
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                      PS1.1 CS3.1
 
        24.                 ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/3      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        25.                 ANS:  F, mechanical
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/2
STA:                      PS1.1 CS3.1
 
        26.                 ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        27.                 ANS:  F, Elastic potential
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/3
STA:                      PS1.1 CS3.1
 
        28.                 ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/3      STA:              PS1.1 CS3.1
 
        29.                 ANS:  F, time
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/4
STA:                      PS1.2 CS2.1
 
MULTIPLE CHOICE
 
        30.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        31.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        32.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/1      STA:              PS1.3 CS3.1
 
        33.                 ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/2      STA:              PS1.3 CS3.1
 
        34.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/4      STA:              PS1.3 CS3.1
 
        35.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        36.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/1      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        37.                 ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/3      STA:              PS1.3 CS3.1
 
        38.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      2/3      STA:              PS1.2 CS3.1
 
        39.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                      1/4      STA:              PS1.2 CS2.1
 
COMPLETION
 
        40.                 ANS:  change
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        41.                 ANS:  four
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        42.                 ANS:  potential
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        43.                 ANS:  thermal
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        44.                 ANS:  mechanical
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/2
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        45.                 ANS:  form
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/3
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        46.                 ANS:  kinetic
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        47.                 ANS:  calorie
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                      PS1.2 CS3.1
 
        48.                 ANS:  joules
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/2
STA:                      PS1.2 CS2.1
 
PROBLEM
 
        49.                 ANS:  
1/2 mv2 = 1/2 (18 + 62)(7)2 = 1,960 J
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    1/2
 
        50.                 ANS:  
1/2 mv2 = 1/2 (20 + 50)(8)2 = 2,290 J
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    1/2
 
        51.                 ANS:  
(m)(9.8)(h) = (70)(9.8)(3) = 2,058 J
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    1/4
 
        52.                 ANS:  
(m)(9.8)(h) = (90)(9.8)(4) = 3,528 J
 
PTS:                       1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    1/4
Get 2 Months for $5!