Poe

POE Headstone Project Rubric

 

Paragraph One:

  • His Name (spelled correctly)
  • Age at death
  • Date of birth (month, date, year)
  • Date of death (month, date, year)
  • Location of death (city, state)
  • Paragraph Two

  • Preceded in death by (who died before him)
    • His Mother –
    • His Wife –
    • His Adopted Mother -
    • His Adopted Father –
  • Survived by (who lived after he died)
    • His Fiancé – (First Name, Maiden Name, Last Name
    • His Aunt –  (First and Last Name)
  • Paragraph Three

  • Famous works/Info about his life (put title and include publication date)
    • The Tell-Tale Heart
    • The Pit and the Pendulum
    • The Raven
    • Annabel Lee
    • Black Cat
    • The Cask of Amontillado

Poe

The Black Cat - 


The Tell-Tale Heart - Tell Tale Heart 

The Pit and the Pendulum - https://poestories.com/read/pit

Cask of Amontillado 

The Cask of Amontillado (student level version)

The Cask of Amontillado (Youtube video) - 15 minutes

The Cask of Amontillado (original Poe story)

Annabel Lee

The Raven

The Raven - (Simpson's video)

The Raven read by Christopher Lee

 

Edgar Allan Poe's Headstone Assignment
Obituary template

 

Fall of the House of Usher

Teen Version 

Youtube video with subtitles
 

Tell-Tale Heart Anticipation Guide

Directions: Part B – First, read and copy the following statements and decide whether you agree or disagree with them, placing a check mark in the correct column. After we’ve read the story, go back and decide if the author agrees or disagrees with these same statements.

1. People who are insane always know that they are insane.             
2. Sane people sometimes imagine that they hear things.                  
3. If you commit a major crime, sooner or later you will be caught.                

4. When you’ve done something wrong, it’s agony to wonder if you’ll be caught.                
5. All people share the same fears (i.e., the same things frighten all people.)           

Tell-Tale Heart Guided Questions

P. 523 What have you learned in the exposition (focus on the 2nd paragraph)?

P. 523 How does the narrator describe himself?

P. 524 Illustration: What details of the scene in the picture might make you nervous, as the narrator is?

P. 524 In what way is the tension increasing?

P. 525 Why is it important that the light shine directly on the eye and nowhere else?

P. 525 What is the narrator’s intention toward the old man? Why?

P. 526 Do you predict that the author will be this calm throughout the rest of the story? Why or Why not?

P. 526 Illustration: What part of the story does this drawing illustrate?

P. 527 Will the police officers discover the crime? Explain.

P. 527 What new conflict is introduced here?

P. 527 What sound does the speaker hear?

Review and Assess Thinking About the Literature P. 528

1. Respond: At which point did you find the narrator most frightening?

a) Recall: In order, retell the steps of the narrator’s plan.

b) Analyze: Why does the narrator enjoy going through the steps of his plan each night?

c) Contrast: Contrast the narrator’s opinion of himself with his opinion of the old man.

a) Recall: Why does the narrator kill the old man?

b) Draw Conclusions: What does the narrator fear?

c) Support: What details in the story indicate his fears?

a) Recall: How does the narrator behave in the presence of the police?

b) Draw Conclusions: What aspects of the narrator’s behavior prove that he is insane?

c) Analyze: How would the story be different if the events in it were told by a police officer?

a) Recall: What sound drives the narrator to confess the crime?

b) Apply: Why do you think people sometimes confess or admit to having done something wrong, even if there is little chance that their wrongdoing will be discovered?

c) Extend: The “Tell-Tale Heart” in the title might be the old man’s heart—or it might be narrator’s heart. Offer a brief explanation for both interpretations. Then, tell which interpretation you prefer and why.

6. Take a Position: Do you think the narrator should be put in prison or in a mental hospital for the criminally insane? Explain.

 

Edgar Allan Poe Quiz – Mrs. Patty

A Tale-Tell Heart

Why did the “mad” man HAVE to kill the old man? _____________________________________

What did he do with the body/corpse (as he murdered him and after the fact)?

______________________________________________________________________________

How was he caught? ____________________________________________________________

The Pit and the Pendulum

Why does the man black out after eating/drinking? ____________________________________

What cuts the rope swinging the pendulum? _________________________________________

What happens to the man at the end? _______________________________________________ 

The Raven

How does the narrator first explain how the Raven can talk?

The raven must be a spirit c. He must have misunderstood the raven

The raven is a prophet d. A previous owner taught it to speak

Which of the following statements best expresses the central idea of the Raven?

The raven will never leave the chamber c. The poet will never sleep again

The poet will grieve Lenore’s death forever d. A talking raven is a symbol of madness

What happened to the narrator’s love, Lenore?

She was killed c. She committed suicide

Name ________________________________________________ Date _______________________ Date

She left him d. She died of unknown causes

Edgar Allan Poe’s Life

Write a brief description of Edgar Allan Poe (his life, background, history, age at death, writing style, etc). _____________________________________________________________________

 

The Raven (quiz with key)

The Raven by Edgar Allan Poe

Identify the following with quotes/text from The Raven:

Rhyme - ________________________________________________________________

Alliteration - _____________________________________________________________

Onomatopoeia - __________________________________________________________

Repetition - ______________________________________________________________ 

Personification - __________________________________________________________

Assonance - _____________________________________________________________

Figurative Language - _____________________________________________________

 

 

The Raven - Reading Comprehension Questions

1. What does the narrator first think of the raven?

a. He is scared.

b. He is intrigued.

c. He is angry that it won't leave.

d. He is happy that it takes his mind off Lenore.

 

2. What does the reader know is true about the narrator?

a. He is insane.

b. He was once engaged to Lenore.

c. He is afraid of ghosts.

d. He has had friends leave him.

 

3. What does the narrator order the raven to do in the second-to-last stanza?

a. leave

b. speak

c. stay

d. bring Lenore back

 

4. Which of the following does the narrator ask the raven?

a. Will you leave me tomorrow?

b. Who sent you?

c. Will I be reunited with Lenore?

d. Are you a bird or devil?

 

5. What is the narrator doing to forget his sorrows over losing Lenore?

a. napping

b. reading

Name _______________________________________________ Date ________________________

c. drinking

d. nothing

 

6. How does the narrator first explain how the raven can talk?

a. The raven must be a spirit.

b. The raven is a prophet.

c. He must have misunderstood the raven.

d. A previous owner taught it to speak.

 

7. The phrase “the lamplight gloated o’er” is an example of what kind of figurative

language?

a. personification

b. metaphor

c. hyperbole

d. simile

 

8. Which of the following statements best expresses the central idea of “The Raven”?

a. The raven will never leave the chamber.

b. The poet will grieve Lenore’s death forever.

c. The poet will never sleep again.

d. A talking raven is a symbol of madness.

 

9. The first line of each stanza

a. rhymes with the last line of the stanza.

b. rhymes with the third line of the stanza.

c. contains a rhyme with the last word of the line.

d. always ends with the word “nevermore.”

 

10. What happened to the narrator's love, Lenore?

a. She was killed.

b. She left him.

c. She committed suicide.

d. She died of unknown causes.

 

Name _______________________________________________ Date ________________________

The Raven Answer Key

1. B

2. D

3. A

4. C

5. B

6. D

7. A

8. B

9. C

10. D

 

Tell Tale Heart by Poe

  1. Dreadfully - extremely, terribly, awfully, tremendously, exceptionally
  2. Acute - present or experienced to a severe or intense degree.
  3. Healthily - possessing or enjoying good health
  4. Cunningly - skill employed in a shrewd or sly manner; deceiving, crafty, deceptive
  5. Inquiring - showing an interest in learning new things; to investigate
  6. Sagacity - ability to understand and discriminate between relations; sound judgment
  7. Unperceived - unobserved; unnoticed; unremarked
  8. Crevice - a narrow opening; a long, tight space; often resulting from a crack or split
  9. Gaily - cheerful or lighthearted
  10. Reposed - lie down to rest; lying, situated in a particular place

Cask of Amontillado Words

  1. Aperture - opening, hole, gap, space
  2. Motley - the particolored costume of a jester; diverse group of people or things; wild
  3. Jest  - a thing said or done for amusement; a joke; speak or act in a joking manne
  4. Impunity - getting away with something; not punished for doing something; exemption from punishment
  5. Catacombs - setting of Cask of Amontillado; an underground cemetery consisting of a subterranean gallery with recesses for tombs
  6. Surmounted - overcome, stand or be placed on top of
  7. Rapier- a thin, light, sharp-pointed sword used for thrusting.
  8. Gesticulation - a gesture, especially a dramatic one, used instead of speaking or to emphasize one's words; using your hands when you talk
  9. Crypt - an underground room or vault beneath a church, used as a chapel or burial place; burial chamber; small recess or pit
  10. Utterance - speaking out loud; a spoken word, statement, or vocal sound.

The Raven Vocabulary

Surcease—to cease

Implore—to beg urgently or piteously

Lattice—crossed wooden or metal strips, or the form of a window

Obeisance—a movement of the body expressing a deep respect or a deferential courtesy

Mien—air, bearing or demeanor, as showing character

Pallas—also known as Athena

Craven—cowardly, contemptably timid

Plutonian—infernal

Seraphim—members of the highest orders of angels (usually with a child’s head and wings)

Quaff--to drink a beverage, especially an intoxicating one, copiously and with hearty enjoyment.

Nepenthe—a drug or drink mentioned by ancient writers as having the power to bring about forgetfulness of sorrow or trouble

Balm in Gilead—a Biblical healing substance

Aidenn—another spelling for Eden

Pallid—pale