Limited Time Offer: Get 2 Months of ABCmouse.com for only $5!

Chapter 3 Exam Review

Physical Science Chapter 3 Exam
 
Modified True/False
Indicate whether the statement is true or false.  If false, change the identified word or phrase to make the statement true.
 
____          1.         Displacement includes both distance and direction. _________________________
 
____          2.         Motion occurs when there is a change in speed. _________________________
 
____          3.         If you were trying to get out of the way of a storm, you would need to know the speed at which it was moving. _________________________
 
____          4.         The total distance traveled divided by the constant speed is the average speed. _________________________
 
____          5.         The relationship s = d/t can be used to calculate speed, distance or time. _________________________
 
____          6.         Acceleration occurs when velocity changes. _________________________
 
____          7.         If you roll a ball up a hill, it undergoes positive acceleration. _________________________
 
____          8.         When you push on a sled and it begins to go downhill, you cause negative acceleration. _________________________
 
____          9.         Acceleration is calculated by dividing change in speed by total time. _________________________
 
____          10.       When the forces acting on an object are unbalanced, the net force is zero. _________________________
 
____          11.       An object in motion at a constant velocity will change its motion only if a balanced force acts on it. _________________________
 
____          12.       In a car crash, inertia could cause you to crash into the windshield. _________________________
 
Multiple Choice
Identify the choice that best completes the statement or answers the question.
 
____          13.       If you ride your bicycle down a straight road for 500 m then turn around and ride back, your distance is ____ your displacement.
a.
greater than
c.
less than
b.
equal to
d.
can’t determine
 
 
____          14.       Motion is a change in ____.
a.
time
c.
velocity
b.
speed
d.
position
 
 
____          15.       The speed you read on a speedometer is ____.
a.
instantaneous speed
c.
average speed
b.
constant speed
d.
velocity
 
 
____          16.       3 m/s north is an example of a(n) ____.
a.
speed
c.
position
b.
velocity
d.
acceleration
 
 
____          17.       The relationship among speed, distance, and time is ____.
a.
t = s/d
c.
s = dt
b.
d = t/s
d.
s = d/t
 
 
____          18.       A single point on a distance-time graph tells the ____.
a.
instantaneous speed
c.
constant speed
b.
average speed
d.
average velocity
 
 
____          19.       A merry-go-round horse moves at a constant speed but at a changing ____.
a.
velocity
c.
inertia
b.
balanced force
d.
unbalanced force
 
 
____          20.       Acceleration is rate of change of ____.
a.
position
c.
velocity
b.
time
d.
force
 
 
____          21.       If you ride your bike up a hill, then ride down the other side, your acceleration is ____.
a.
all positive
c.
first positive, then negative
b.
all negative
d.
first negative, then positive
 
 
____          22.       The equation used to find acceleration is a = ____.
a.
vf – vi/t
c.
vi – vf /t
b.
v/t
d.
vi + vf/t
 
 
____          23.       A horizontal line on a velocity/time graph shows ____ acceleration.
a.
positive
c.
changing
b.
negative
d.
zero
 
 
____          24.       Inertia varies depending on ____.
a.
force
c.
velocity
b.
mass
d.
motion
 
 
____          25.       Newton's first law of motion is also called the law of ____.
a.
mass
c.
force
b.
inertia
d.
constant velocity
 
 
Completion
Complete each statement.
 
      26.       ____________________ is a measure of how far an object has moved.
 
      27.       The speed and direction with which an object moves is its ____________________.
 
      28.       The distance an object travels per unit of time is ____________________.
 
      29.       The slope of the distance-time graph gives the ____________________.
 
      30.       Acceleration occurs when an object changes its ____________________ or ____________________ or both.
 
      31.       An object changing its speed from 10 m/s to 3 m/s is undergoing ____________________ acceleration.
 
      32.       As a car slows down approaching a red traffic light, its ____________________ is negative.
 
      33.       When calculating acceleration, to find the change in velocity, you subtract the ____________________ velocity from the ____________________ velocity.
 
      34.       If the forces acting on an object at rest are ____________________, the object will remain at rest.
 
      35.       At the same speed, a bowling ball is harder to stop than a soccer ball because the bowling ball has greater ____________________.
 
      36.       In the equation a = (Vf  – Vi)/t, Vf stands for _________________________.
 
Physical Science Chapter 3 Exam
Answer Section
 
MODIFIED TRUE/FALSE
 
     1.                   ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   1/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     2.                   ANS:  F, position
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                   PS1.2 CS2.1
 
     3.                   ANS:  F, velocity
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                   PS1.2 CS2.1
 
     4.                   ANS:  F, total travel time
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                   PS1.1 CS1.1
 
     5.                   ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   2/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     6.                   ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   4/2      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     7.                   ANS:  F, negative
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    5/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     8.                   ANS:  F, positive
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    5/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     9.                   ANS:  F, velocity
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    6/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     10.                 ANS:  F, balanced
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    8/3
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     11.                 ANS:  F, an unbalanced
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    7/3
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     12.                 ANS:  T                                                     PTS:   1          DIF:     Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   9/3      STA:              PS1.1 CS2.1
 
MULTIPLE CHOICE
 
     13.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   1/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     14.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   1/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     15.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   2/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     16.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   2/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     17.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   2/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     18.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   3/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     19.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   2/1      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     20.                 ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   4/2      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     21.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   5/2      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     22.                 ANS:  A                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge II
OBJ:                   6/2      STA:              PS4.3 CS2.1
 
     23.                 ANS:  D                   PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   6/2      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     24.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   8/3      STA:              PS1.1 CS2.1
 
     25.                 ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Webb's Depth of Knowledge I
OBJ:                   8/3      STA:              PS1.1 CS2.1
 
COMPLETION
 
     26.                 ANS:  Distance
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    1/1
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     27.                 ANS:  velocity
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     28.                 ANS:  speed
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     29.                 ANS:  speed
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    3/1
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     30.                 ANS:  speed, direction
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    4/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     31.                 ANS:  negative
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    6/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     32.                 ANS:  acceleration
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    5/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     33.                 ANS:  initial, final
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    6/2
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     34.                 ANS:  balanced
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    8/3
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     35.                 ANS:  
inertia
mass
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge II      OBJ:    8/3
STA:                   PS1.1 CS2.1
 
     36.                 ANS:  final velocity
 
PTS:                    1         DIF:               Webb's Depth of Knowledge I       OBJ:    2/1
STA:                   PS1.1 CS2.1
Get 2 Months for $5!