Limited Time Offer: Get 2 Months of ABCmouse.com for only $5!

IPS test 3 review sheet and test

NAME ________________________________________  DATE _______________ REVIEW SHEET FOR IPS TEST 3 Be able to do the following: 
  1. Explain what happens to the temperature of a boiling liquid
  2. Describe specific gravity and how it is calculated.
  3. Explain the relationship between a solute, a solvent and a solution.
  4. Given two of three values relating to concentration of a solution, find the third.  As an example, given a 3% solution of salt in 2 kilograms of salt water, what is the mass of the salt in the water?
  5. Describe how the temperature of the solvent affects the amount of solute that can be mixed into the solution at saturation.
  6. Describe the effect of temperature of earth’s water on the amount of dissolved oxygen in the water.
  7. Describe the effect of changes in dissolved oxygen in water on life in the water.
  8. Describe how the concepts of solutes and solutions relate to stain removal.
    
 IPS TEST 3 Directions: Choose the best answer to the following questions and mark it carefully on your answer sheet.  If you change your answer, erase the first answer completely.  Do not write on this sheet. 
  1. A researcher is heating a liquid to determine its physical characteristics.  He measures the temperature throughout the investigation.  At the boiling point, the researcher should expect the temperature to
 a.  continue to increase                                              b.  decrease as the gas boiling off carries away heat. c.  stay constant                                                         d.  change unpredictably e.  the temperature cannot be predicted without knowing the liquid.  
  1. The equation for specific gravity of a liquid is:
 
  1. The density of water is 1 gram per cubic centimeter.  Another liquid has a density of 1.3 grams/cc.    What is the specific gravity of the liquid in simplest form?
 a.  1.3                   b.  .77                      c.  1.3  grams per cubic centimeter             d.  .77 grams/cc e.,  1.3 cm3/cc 
  1. Solute is to solvent as
 a.  water is to lemonade mix                                       b.  salt is to food                         c.  ice is to icewater d.  syrup is to pancakes                                              e.  salt is to water.      
  1. Which of the following is/are solution(s)?
 a.  salt water                                       b.  lemonade                           c.  new stain remover in the bottle d.  a, b and c                                        e.  a and b  
  1. Why would a person want to heat a solvent?
 a.  to increase its concentration at saturation                         b.  to dilute it c.  to test its effect                  d.  to use it in more applications                        e.  none of these 
  1. People are concerned about dissolved oxygen in earth’s water because
 a.  the water is slowly heating             b.  warmer water cannot contain as much oxygen c.  life in the water needs oxygen                   d.  a and b e.  a, b and c.  
  1. a 4% solution of salt in 60 kg of water would contain
 a.  2.4 kg of water                               b.  2.4 kg of salt                       c.  24 kg of salt d.  15 kg of water                                e.  not enough information.  
  1. 5 grams of food coloring is put into 10 kilograms of water.  The concentration of the result is
 a. 0.5                                       b. 0.5 grams                            c.  .05%                   d.  .05        
  1.   A restaurant uses its own dry mix for making lemonade.  The directions say that the concentration is to be 3.5% in water.  How much water is needed to mix 33 kilograms of water?
 a.  1.155 grams                       b.  1.155 kilograms                 c. about 943 kilograms            d.   .35 grams              e.  none of these.  
  1. What is true about a liquid solvent as its temperature rises?
 a.  It dissolves                         b.  Its solute concentration can increase c.  Its concentration can increase or decrease depending on temperature d.  It can remove stains          e.  It needs more mixing  
  1. To determine concentration, you must know
 a.  the names of the two liquids                                  b.  the masses and volumes c.  the units of the solute                                             d.  the units of the solvent e.  none of these For questions 13 and 14:  A volume of 20 grams of water at room temperature was placed in each of the 4 test tubes.  Samples of the same solid were added as shown under the test tube numbers..   All test tubes were shaken vigorously and allowed to stand.   After a time, they appeared as shown below
 13.  Which tube(s) definitely contain a saturated solution?  a.  all the tubes                        b.  1 and 2 only                        c.  2 only                                d.  3 and 4 only                                     e.  4 only 
  14.  What is the concentration of the saturated solution? a.  .075      b.  between .15 and .225            c.  .225      d.  .15         e.  not enough information   Key 
1C
2D
3A
4E
5E
6A
7E
8B
9D
10C
11B
12E
13D
14B
  
 
Get 2 Months for $5!