Limited Time Offer: Get 2 Months of ABCmouse.com for only $5!

IPS test 5 review sheet and test

IPS T5 REVIEW SHEET

 

Be able to do the following:

 
  1. Explain learning from the electrolysis of water experiment in terms of
    • Why substances like water can only be separated by means like electrolysis.
    • That energy that can be used to separate some chemical compounds and one type of that energy.
    • Some important characteristics of Oxygen and of Hydrogen.
  2. Explain what the law of definite proportions means to chemical reactions.
  3. Explain factors that affect the rate of chemical reactions and their affect.
  4. Explain the Greek and Thompson theories of the form of the atom.
  5. Describe the three basic sub atomic particles in terms of their relative masses, relative sizes, electrical charges and positions within the atom.
  6. Describe how elements in rows are related in the periodic table.
  7. Describe how elements in columns are related in the periodic table, and what these columns are called.
  8. Describe how the atomic mass, atomic number, chemical symbol and electron shell distribution are shown in a complete periodic table.

 

IPS TEST 5

 Directions: Choose the best answer to the following questions and mark it carefully on your answer sheet.  If you change your answer, erase the first answer completely.  Do not write on this sheet.
  1.  
Which of the following is true about separation of pure substances other than elements? a.      They cannot be separated by physical meansb.      They can be separated by physical meansc.      Sometimes they can be separated by application of electrical energyd.      a and b onlye.      a and c only 
  1.  
Which of the following is true about oxygen? a.      Oxygen is a gas at room temperatureb.      Oxygen burns rapidlyc.      Oxygen promotes combustiond.      Oxygen is explosive when combining with air and in the presence of a flame.e.      a and c 
  1.  
Which of the following is true about Hydrogen? a.      Hydrogen may or may not be a gas at room temperatureb.      Hydrogen can be a variety of colorsc.      Hydrogen burns rapidly in aird.      Hydrogen reacts with aire.      All of the above 
  1.  
H2SO4  is a chemical combination of hydrogen, sulfur and oxygen.  In order to make this combination without any waste, what is needed and in what proportions? a.      Two parts hydrogen, two parts sulfur and four parts oxygenb.      Two parts hydrogen, one part sulfur and four parts oxygenc.      Four parts each of hydrogen, sulfur and oxygend.      Equal parts hydrogen, oxygen and sulfur 
  1.  
The law of definite proportions can be stated as a.      Chemicals will only combine into formulasb.      Elements will only combine into formulasc.      Elements combine in specific ratios found by experimentation and measurementd.      Chemicals only combine in specific ratios as determined by their naturee.      Elements will only combine in specific ratios as determined by the chemical formula of the reaction’s products. 
  1.  
The smallest of the three basic sub atomic particles is thea.  proton      b.  electron     c.  neutron     d.  a and b only    e   a and c only
  1.  
The charged basic sub atomic particles area.  proton      b.  electron     c.  neutron     d.  a and b only    e   a and c only
  1.  
The least massive sub atomic particle(s) is/area.  proton      b.  electron     c.  neutron     d.  a and b only    e   a and c only
  1.  
An atom is a.  composed of sub atomic particles   b.  mostly empty space     c. sometimes electrically neutral           d.  none of these                                      e.  all of these
  1.  
A chemical factory uses large quantities of fine granulated salt in a chemical reaction.  In order to cut costs, the owners decide to try to use rock salt, which comes in chunks.  The result is likely to bea.      A reaction that proceeds too rapidlyb.      A reaction that proceeds too slowlyc.      There is likely to be minimal change in the reactions and the cost savings will be                                substantial      d.      A reaction that will be helped by cooling the reactants 
 
Refer to the figure at the right for questions
  1.  
How many electrons does Antimony have in its outermost shell?a.    2       b.  51        c.     5          d.  121.76       e.  none of these
  1.  
How many protons are in Antimony’s nucleusa.    2       b.  51        c.     5          d.  121.76       e.  none of these
  1.  
How many electron shells does Antimony have?a.    2       b.  51        c.     5          d.  121.76       e.  none of these
  1.  
Phosphorous is two blocks above Antimony in the periodic table.  How many electrons does Phosphorous have in its outer electron shell?a.    2       b.  51        c.     5          d.  3       e.  not enough information
  1.  
Cadmium is four blocks to the left of Sb in the periodic table.  How many electron shells does Cadmium have?a.    2       b.  51        c.     5          d.  48       e.  not enough information
  1.  
An element in the same family as Sb would havea.      the same number of electrons in its outermost shell as Sbb.      the same number of protons in its nucleus as Sbc.      the same number of electron shells as Sbd.      the same number of neutrons as Sbe.      Not enough information
  1.  
Chlorine and Bromine are below Fluorine in the periodic table.  What can you assume about Chlorine and Bromine?a.      Their number of protons is similarb.      Their number of electrons is similarc.      Their number of electron shells is the samed.      Their number of neutrons is the samee.      Their chemical behavior is similar.
  1.  
The charge on a neutron isa.  +1           b.  -1            c.  Very large         d.  Very small       e.  Neutral
  1.  
The mass of an electron relative to that of a neutron isa.  +1           b.  -1            c.  Very large         d.  Very small       e.  Neutral
  1.  
The charge on an electron isa.  +1           b.  -1            c.  Very large         d.  Very small       e.  Neutral
  1.  
Relative to the size of the nucleus, the size of the whole atom isa.  +1           b.  -1            c.  Very large         d.  Very small       e.  Neutral
  1.  
The charge on a proton isa.  +1           b.  -1            c.  Very large         d.  Very small       e.  Neutral
  1.  
If an atom has the same number of protons, neutrons and electrons, its charge isa.  +1           b.  -1            c.  Very large         d.  Very small       e.  Neutral
  Key 
  1.  
E
  1.  
E
  1.  
C
  1.  
B
  1.  
E
  1.  
B
  1.  
D
  1.  
E
  1.  
E
  1.  
B
  1.  
C
  1.  
B
  1.  
C
  1.  
C
  1.  
C
  1.  
A
  1.  
E
  1.  
E
  1.  
D
  1.  
B
  1.  
C
  1.  
A
  1.  
E
 
Get 2 Months for $5!