Runimas

anak-anak saya, ketenangan Nabi Lot, anak saudara Abraham, saw. Beliau telah dihantar oleh Allah untuk menyampaikan kebenaran kepada orang-orang di Sodom. Lut apabila kehidupan yang berdosa. Apa yang mereka benar-benar mengutuk dan menjijikkan. Mereka memecahkan sifat moral manusia. Walaupun manusia sebelum mereka tidak pernah bertindak seperti yang mereka lakukan. Penduduk Sodom, suka banyak hubungan sesama jenis. sesama manusia, wanita, wanita. Pelanggaran sifat manusia doa haji mabrur membenci mereka dan Allah mengutuk ia.

Allah segala orang dalam pasangan telah dibuat, tetapi lelaki itu tidak dalam bentuk. Dicipta oleh Allah untuk hidup dalam sebuah keluarga dengan beberapa lelaki dan wanita. Tuhan mahu orang untuk mempunyai kanak-kanak, kerana ia termasuk mandat.

ajaran nabi itu menafikan penduduk Sodom. Ramai daripada mereka tidak mengikuti Allah melihat mereka tidak jauh dari kebenaran untuk membuat. Untuk memuaskan hawa nafsu mereka, walaupun dengan kekerasan. Peras ugut dan rompakan adalah pemandangan biasa bagi kaum Nabi Lut alaihissalam. Bukan sahaja barang, harta benda, walaupun orang-orang muda dan mangsa wanita berebut semua orang sudah di kalangan mereka. Anak-anak muda perjuangan mereka, manakala wanita berjuang dengan isteri-isteri mereka. Apa yang mereka benci.

keras cuba untuk menyedarkan rakyat Sodom Nabi LuthAlaihissalam've ia. Tetapi terdapat banyak yang percaya ajaran yang disampaikan. Beliau mengingatkan bahawa Allah akan melekat, kecuali mereka bertaubat.